Segona presentació

Em toca tornar a presentar-lo, ara davant altres col·legis, aquest és el resum que he enviat:

 

Hipòtesi

 El terme utopia sembla molt llunyà en l’actualitat, tant en la filosofia com en la política ha quedat arraconat i ha esdevingut només un petit record del passat. Aquesta idea potser ens fa pensar que la utopia ha desaparegut, s’ha acabat, de la mateixa manera que es parla d’una fi de la història podem concebre també la fi de la utopia. Amb aquest treball de recerca vull demostrar que encara no s’ha arribat a aquesta fi de la utopia, ja que l’esperit utòpic continua viu tant en els nous moviments socials com en el món d’internet, sobretot dels blocs. Els blocs són unes pàgines personals d’internet on cadascú pot crear articles amb el contingut que desitja, de manera que creen un nou espai per al sorgiment de noves utopies.

 

Disseny experimental

 Per començar he introduït el concepte d’utopia com el desig de fer realitat un somni, un món ideal, ja sigui a nivell social o personal. A partir d’aquí vaig analitzar algunes de les obres utòpiques més importants de la història com són la República de Plató o Utopia de Thomas More per tal de crear una idea del que signifiquen aquests móns ideals i quina ha estat la seva evolució a través de la història. A partir de les anàlisis de les obres filosòfiques i polítiques, vaig crear una classificació de les utopies segons el seu plantejament i la finalitat de cada autor, a més d’analitzar quina era la dialèctica que es presentava durant tota la història entre els conceptes d’utopia i pragmatisme.

Per tal de relacionar l’estudi de les obres amb la fi de les utopies em vaig centrar en l’obra de Fukuyama, un politòleg japonés que defensa la idea d’una fi de la història, ja que l’ésser humà no es pot imaginar cap sistema polític millor que la democràcia liberal. D’aquí es pot deduir que no es poden crear tampoc noves utopies, ja que s’ha fet realitat el somni de l’home d’una societat ideal. És per això que el liberalisme deixa pas a la utopia personal, a una idea de somni individual que es fa realitat gràcies a les oportunitats del règim liberal.

El concepte d’Internet ens mostra que les idees de Fukuyama no poden aplicar-se a la utopia ja que s’ha creat un nou espai, una nova realitat, que ens pot permetre crear uns nous somnis i un lloc per a complir-los. A través de 7 entrevistes a diversos blocaires vull demostrar que podem parlar del bloc com un espai continuador de la utopia, on cadascú expressa lliurement els seus somnis i esperances. El bloc és un espai ideal perquè s’hi fa real el pensament cooperatiu i la interacció entre lector i escriptor gràcies a l’eina dels comentaris.

Així doncs, Internet esdevé l’espai tecnoutòpic on es pot crear un nou món ideal i continuar amb les idees utòpiques gràcies a la seva continua adaptació al context històric i cultural, a més de la seva accessibilitat i llibertat

 

 Conclusions

Com a conclusió del treball, es pot dir que no s’ha arribat a la fi de la utopia perquè Internet és l’espai on en sorgeixen de noves. Els blocs representen aquesta nova utopia, també d’una manera més personal, alhora que creen un espai de comunicació i lliure informació en evolució contínua

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.