Blogs o blocs?

Quan vaig començar amb el treball, la paraula amb la qual s'acostumava a definir les bitàcoles era la de bloc, mot que ja estava inclòs al Termcat i que semblava no deixar lloc al blog anglès.

Tot i això, a l'hora de donar un nom al món dels blocs (o blogs) no s'arriba a un nom concret que sigui acceptat per tota la comunitat blocaire. Hi ha molts que l'anomenen blogosfera i que es basen en això per defensar l'ús de blog, hi ha altres que, defensant el bloc català, acaben anomenant-la blocosfera o, fins i tot, bloquesfera. Personalment, defenso el terme blogosfera, és el que he utilitzat al treball, però això em planteja un dubte: hauria, llavors, d'anomenar els blocs com a blogs? Hi ha molts que creuen que aquest és justament el motiu que justifica el canvi de la "c" per la "g", sense aquest canvi no es pot entendre el terme blogosfera. 

Jo no sóc pas filòloga, però crec que de paraules acabades en "c" s'en poden derivar altres acabades en "g" (fàstic, fastiguejar) i això ens planteja el problema de si seguim amb el nostre bloc o ens adaptem al blog que ja fa temps que alguns reclamen.

Jo veig tan bé un terme com un altre, tot i que el de bloc el trobo més català. El que demano és que, si més no, la comunitat blocaire (o blogaire, o blogger?) es posi d'acord i utilitzem tots la mateixa terminologia, perquè no podem seguir amb aquesta anarquia ortogràfica i terminològica.

Per cert, hi ha alguns que han fet molt pel món dels blocs i tothom els hi dóna les gràcies. Hi ha altres, però, que porten més anys a la catosfera i treballen per ella encara ara i l'únic que reben són crítiques, quan la tasca que fan és tan bona o millor que la dels altres. Amb això no parlo dels autors, sinò de la pròpia gent blocaire, que sembla sempre voler distingir entre bons i dolents, quan en realitat hem d'agraïr a tots dos la tasca que han fet i que fan per aquesta comunitat. 

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 comentaris a l'entrada: Blogs o blocs?

 1. Enric Gil diu:

  Trobaràs la resposta en el document del filòleg Gabriel Bibiloni (http://www.bibiloni.net/blog/blog.pdf), que pren partit clarament pel terme blog. Personalment, crec que el llenguatge depèn en bona part del seu ús, per la qual cosa no censuro aquells que empren bloc (jo encara el mantinc en el meu Bloc de Filosofia) i considero que podrien conviure ambdós. Tot i així, blog recull el sentit originari de registre (de web-log) i bloc és al·lusiu al quadern de notess. En la formació de derivats és quan trobem els problemes (bloquejar en comptes de bloguejar em sembla una animalada, igual que bloquesfera). I blocaire tampoc no m’acaba de convèncer.

  Normativament, el Termcat defensa bloc, però autoritats filològiques com Bibiloni i institucionals com la rectora de la UOC defensen blog. Jo m’estic decantant clarament a favor de blog. Un convers, diguem-ne.

 2. subraya diu:

  A mi no m’agrada bloc, ho trobo una adaptació de blog. Prefereixo paraules que ja existien abans com bitàcola o dietari (no sé perquè m’agrada tant aquesta paraula). De fet, blog ve de weblog, que es podria traduir per una cosa com “diari en línia”, però vaja, fer servir paraules estrangeres i d’una sola síl·laba deu “quedar millor”.

 3. Enric Gil diu:

  Hola, Subraya:

  Precisament, per evitar aquest dubte, vaig titular el meu treball de recerca Blogosfera: les bitàcoles i l’audiència. A mi m’agrada força la paraula bitàcola, però no s’utilitza gaire.

 4. subraya diu:

  Bé, és cert que és una qüestió que no es pot evitar, així que intentaré centrar-me més en el tema.

  El que voldria saber (o més ben dit, que algun expert ho expliqués detalladament) és l’adaptació de paraules estrangeres que hi ha hagut al llarg de la història per poder comparar-ho amb la situació actual, on estem absorbint gran quantitat de termes anglesos. D’altra banda, també es pot donar que un organisme estableixi una forma i l’ús popular n’imposi una altra. Potser el temps acabi posant les coses al seu lloc…

  Per cert, més que bloc o blog, a mi em preocupa la paraula “post”.

 5. Gràcies per l’enllaç, Natàlia! I Enhorabona pel treball de recerca que has fet. Et mereixes la millor nota.

Els comentaris estan tancats.