Francis Bacon

L’obra de Bacon ens parla d’una societat ideal en la qual la base de tot són les idees cristianes i el desenvolupament de la ciència. D’aquesta manera Bacon unía dos conceptes que sempre havien estat en conflicte: religió i ciència i creava un món on la unió dels dos comportava l’establiment d’una societat ideal on tothom era feliç i ocupava el seu lloc a l’illa.

           A l’hora de llegir aquesta època s’ha de tenir en compte que s’ha realitzar en un moment en què començava a haver els primers descobriments científics importants i alhora es desenvolupava la tecnologia, gràcies a la qual es creaven nous invents. Bacon va voler unir uns conceptes que en aquell moment patien una certa separació, com eren la fe i la ciència, ja que es creia que arribaria un moment en el qual aquests dos termes s’enfrontarien, un representant el passa i l’era medieval (fe) i un que representava les noves corrents i els nous estudis dedicats a l’home (ciència). Així doncs, la utopia de Bacon estava marcada per l’ànsia de millora en el camp de les ciències i alhora per un cert enyor de l’etapa anterior marcada per la creença en Déu.

                A partir d’aquell moment es va defensar una concepció humanista, més separada del poder de l’Església, i més propera a l’anterior civilització grega. Durant l’etapa del Renaixement la ciència promou una nova forma de veure la religió i a Déu, que ja no està tan basada en el clergat o l’Església, sinó que és més individual. Aquesta concepció també la trobem a aquesta obra, on veiem com la societat, tot i que té uns clergues per tal de portar a terme els diversos sagraments, no té cap organització com l’Església que tingui el control sobre la vida dels fidels, sinó que aquests gaudeixen d’una major llibertat de culte, tot i que la fe segueix essent la mateixa.

                Veiem, doncs, com cada utopia s’adapta a les idees del moment en el qual va ser escrita, de manera que també representa la filosofia del moment i es pot analitzar millor tenint una visió històrica dels fets.

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Francis Bacon

  1. siviky diu:

    Filosofia i història van units i gairebé m’atreviria a afirmar que no podem entendre la primera sense ubicar-la dins d’un determinat context històric,,,mmmmm,,, o potser sí. No ho sé… però segur q la comprensió no seria la mateixa.

    Un petó! =)

Els comentaris estan tancats.